Bijorca

LESCAUT-ANTWERP-Bijorca

De gezichten achter de zaak

Achter Bijorca zitten twee generaties gepassioneerd door horloges en juwelen. Didier Verhille, een self-made man, en zijn zoon, salesman in hart en nieren.

Beiden vinden ze hun passie terug in het kunnen helpen van hun klanten. Ze zullen steeds de volle 100% geven om ieder van hun klanten zo goed mogelijk bij te staan om het perfecte sieraad voor hen te vinden.

Maar hun passies stoppen natuurlijk niet bij juwelen en horloges. De zoon had al sinds kleins af aan het verkopersbloed in zich. Toen hij vroeger als kind speelde op het strand, had hij het al in zijn hoofd gekregen om de stenen die hij vond te schilderen en daarna te verkopen langs de straatkant. Een kleine ondernemer op zijn best!

Die ondernemingsgeest komt ongetwijfeld van zijn vader die op 21 jarige leeftijd en met gene rotte frank zijn eigen zaak begonnen is. Met alle uitdagingen die daarmee gepaard gaan natuurlijk. Zo is Bijorca in de laatste 30 jaar al 14 keer overvallen, het risico dat elke succesvolle juwelierszaak neemt.

De laatste overval gebeurde in februari 2017, maar Didier bleef niet zomaar bij de pakken zitten. Toen de dader een vluchtpoging deed, besloot Didier om de achtervolging in te zetten. Een succes! Hij slaagde erin om de overvaller lang genoeg in bedwang te houden zodat de politie hem kon arresteren.

Het is diezelfde gedrevenheid die ervoor zorgde dat Bijorca kon groeien tot de succesvolle juwelierszaak die we vandaag de dag zien. Samen staan vader, zoon en zijn team klaar om u aan het sieraad van uw dromen te helpen!

De personal touch

Emotie, dat is de drijfveer die achter elk juweel of horloge zit dat verkocht wordt bij Bijorca. Design is natuurlijk enorm belangrijk, maar het achterliggende gevoel bij elk stuk speelt een eveneens een belangrijke rol. Zo heb je bijvoorbeeld het geluk dat je voelt als je een trouwring gaat kopen, of het spannende gevoel bij het kiezen van een verlovingsring. Bij Bijorca hebben ze het uitzonderlijk talent om een gevoel te binden aan een object.

Vaak vertaalt dit gevoel zich ook naar een levenslange verbintenis met de klant.  Zo hebben ze meermaals klanten die dezelfde anekdote vertellen. “Ik herinner mij uw vader nog.” Veel klanten die in hun jeugd gaatjes zijn komen laten schieten bij Didier komen terug om op hun beurt met hun kinderen ook gaatjes te laten schieten.

“Een goede service komt vanzelf als je gepassioneerd bent door je job.” Aldus de zoon van juwelier Didier die samen met zijn vader sterk gelooft dat een persoonlijke aanpak centraal moet staan. Ze zijn dan ook enorm trots op elk gepersonaliseerd stuk dat ze leveren. Ze hebben ze zelf getekend, zelf gemaakt en ze geven ze persoonlijk af, persoonlijker dan dit kan haast niet!

 

Twijfel dus zeker niet om eens langs te gaan bij één van hun vestigingen gelegen te Antwerpen om die persoonlijke aanpak in levenden lijve te ondervinden! Meer info vindt u op de site https://www.bijorca.be/

Dries Kitslaar